IT-sikkerhetsekspert: Fire tendenser som vil prege 2021
2020 var preget av hjemmearbeid og videomøter, som har økt presset på virksomheters IT-sikkerhet. Dette presset vil fortsette langt inn i 2021, ifølge sikkerhetsselskapet Barracuda Networks.
Hjemmekontor er blitt en del av hverdagen for norske virksomheter og i mange norske hjem, og det påvirker virksomhetenes IT-sikkerhet. Dette er meldingen fra IT-sikkerhetsselskapet Barracuda Networks, som i 2020 opplevde en massiv økning i antall supportsaker ifm. konfigurasjon av fjerntilgang.
- Plutselig skulle alle arbeide hjemmefra, og det var sentralisert infrastruktur som f.eks. firewalls og VPN-gateways ikke er designet for, sier Peter Gustafsson, Nordisk sjef i Barracuda Networks. Han deler nå sine antakelser om hvilke 2020-tendenser som vil fortsette inn i 2021.
LES OGSÅ: Hver syvende innboks ble hacket i 2020
1. Den offentlige skyen vinner fram på bekostning av datasenteret
Tidligere var datasenteret det sentrale knutepunktet. Men datasenteret kan ikke skaleres og krever ny tidskrevende og dyr hardware. Den offentlige skyen er derimot langt mer fleksibel. Med et datasenter i skyen er det ikke behov for å prioritere ressurser - det krever nemlig kun ett enkelt klikk for å skalere sin kapasitet. Dermed blir det fysiske datasenteret i større grad kun et sted hvor vi oppretter forbindelse til skyen.
2. Sikkerhet skal knyttes til brukeren
IPS-modemet er stadig den eneste nettverksenheten i de fleste hjem. Dette betyr at sikkerheten er begrenset til sluttbrukerens enhet. Heldigvis kan konsepter fra det industrielle IoT-miljø, som f.eks. zero trust-adgang og to-faktor-autentisering, overføres til hjemmekontoret og dermed sikre et pålitelig nettverk.
3. Fortsatt digitalisert industri
En konsekvens av coronakrisen har vært et økende behov for en digital hverdag og arbeidsplass. Når bevegelsesfriheten begrenses blir det fort tydelig hvilke selskaper som har tatt forholdsregler. Fjerntilgang er essensielt innen både industri og produksjon og blant f.eks. maskin- og systemprodusenter. Men fjerntilgangen blir enda viktigere i framtiden, og derfor vil tendensen om økt fokus på IT-sikkerhet øke.
4. IT-sikkerhet eliminerer phishing- og ransomwareangrep
Antallet phishingangrep økte i 2020. Både fordi medarbeiderne har vært mer hjemme og dermed vært koblet på usikre hjemmenettverk, men også fordi kriminelle har utnyttet coronakrisen som muligeht til å få folk til å klikke på en farlig lenke.
- Antallet phishing- og ransomwareangrep stiger. Derfor er det essensielt å få styr på IT-sikkerheten, både som virksomhet og privatperson. Her kommer skyen i sentrum, for klassiske datasenterløsninger og tradisjonelle VPN-tilganger er ikke nok. Målet er å få IT-sikkerheten opp på et nivå hvor både virksomheter og ansatte er rustet til å håndtere framtidige kriser, sier Peter Gustafsson.