Hva er stalkerware?

Hva er stalkerware?

Stalkerware er en type av applikasjoner som hackere bruker for å monitorere og spore sine ofre. Hva gjør disse appene og hvordan kan du sjekke om enheten din er trygg?

Denne artikkelen er oversatt fra engelsk til norsk av Commaxx. Original artikkel er skrevet av Luciano Hernández fra F-Secure den 27.01.21.

Disse appene er vanligvis installert uten brukerens (offerets) tillatelse og viten. Appene er designet for å lure oftene til å tro at alt er ok. Dermed kan hackeren (overgriperen) følge med på offeret helt uavbrutt, uten å bli oppdaget. 

Hva kan stalkerware-apper gjøre? 
Appene har mange funksjoner og de er alle forskjellige. Typiske ting appene brukes til: 

 • følge (tracke) offerets lokasjon i sanntid
 • få tilgang til offerets samtalelogg
 • lese offerets meldinger
 • ta screenshots og sende dem til overgriperen
 • bruke kamera på offerets enhet for å følge med på vedkommende og dets omgivelser
 • lytte til offeret gjennom enhetens mikrofon

Hvem bruker disse appene - og hvorfor? 
Stalkerwareapper brukes av mange ulike typer overgripere. Det kan være offerets partner, dets foreldre eller et annet familiemedlem, en venn eller en kollega. Overgriperens motivasjon er som oftest sjalusi, overbeskyttelse, kontroll, overgrep eller som navnet tilsier; stalking. Stalkerwareappene intalleres av noen som har fysisk tilgang til offerets enhet. Dermed skiller disse seg fra annen type malware, som f.eks. infostealing.

LES OGSÅ: What are infostealers? (ekstern artikkel)

Stalkerwareapper selges i appstores for lovlig bruk, som tyverisikring, foreldrekontroll eller sporing av familien. Dessverre kan dette gjøre at ofrene ikke merker at noe er galt, fordi de vanligvis ikke har den fjerneste anelse om at de blir overvåket. 

Hvordan sjekke om enheten din har stalkerware 

 1. Sjekk innstillingene for dine apper
  Se etter apper du ikke kjenner til under telefonens innstillinger. Hvis du finner slike bør du undersøke nærmere hva disse kan være. 
 2. Sjekk dine apptillatelser
  Se gjennom hvilke tillatelser du har gitt til appene dine. Stalkerwareapper har typisk mange tillatelser. Merk at selv om en app har mange innstillinger, betyr ikke dette at det nødvendigvis er en stalkerapp. Husk punkt nr. 1 om ukjente apper - dersom en app du ikke kjenner igjen også har mange tillatelser på telefonen din, som tilgang til kamera eller samtalelogger, kan det være fare på ferde. F-Secure SAFE gjør det enkelt å sjekke appene dine og deres tillatelser. 
 3. Bruke online ressurser
  Hvis du mistenker at telefonen din har stalkerware, besøk www.stopstalkerware.org. Her finner du ulike ressurser for hvordan du kan identifisere stalkerware og hva du bør gjøre som neste steg. 

Se hva sikkerhetsekspert Anthony J. Melgarejo fra F-Secure sier om stalkerware: