Er 5G en sikkerhetstrussel?

5G Cyber Security F-Secure
Bilde: aithority.com

Er 5G sikkert når det gjelder cyber security? Som all ny teknologi fører 5G med seg noen risikoer.

Denne artikkelen er oversatt fra engelsk til norsk av Commaxx. Original artikkel er skrevet av Luciano Hernández fra F-Secure den 05.02.21.

Hva er egentlig 5G?
5G er en mobilnettverksstandard som muliggjør raskere dataoverføring enn noen sinne. Det sørger for lavere strømforbruk på enhetene dine og lavere ventetid. Dette betyr at du kan se videoer på nett raskere, men også at alle mobile og IoT-enheter blir mer effektive fordi de kan håndtere data mye raskere enn før. 

Ulempen ved 5G er dekningen. På mobile nettverk overføres data ved hjelp av radiobølger fra en transmitter (sender) til et endepunkt (som f.eks. din mobiltelefon). Jo lavere frekvens radiobølgen har, jo lengre tid vil dataoverføringen ta. Lavere frekvenser kan bevege seg lenger unna senderen. Med 5G er frekvensen mye høyere, men bølgene går derimot ikke særlig langt. For å hanskes med dette må senderne befinne seg i kort avstand til enheten som bruker 5G. Dette betyr at senderen dekker et mindre område enn før og man trenger flere av dem. 

OK, så er 5G en risiko for sikkerheten? 5G er ikke en risiko i seg selv, men har likevel noen svakheter. Her er noen av dem: 

1. Forgiftning av dataene
5G-nettverk vil i stor grad være administrert  av AI og maskinlæringsteknologi. Disse teknologiene analyserer enorme mengder data. En ondsinnet aktør kan "forgifte" systemet ved å manipulere data. På denne måten kan de lage blindsoner og jobbe uoppdaget.

2. Angrep på programvaren
Dersom trusselaktørene kompromitterte programvaren som håndterer nettverket og dataene, kunne de kontrollert hele nettverket og manipulert det.

3. Målrettede angrep på sendere og enheter
Siden 5G krever flere sendere er angrepsoverflaten mye strørre. Dette betyr at målet for angriperne er mye større. Dette betyr også at netteieren må sikre enda flere mål enn før. Dersom bare én sender blir kompromittert kan det likevel få alvorlige konsekvenser for hele nettverket. Det vil i tillegg være flere enheter som er koblet til nettverket - og alle må beskyttes. 

Les mer om sikkerhet og 5G i dette blogginnlegget fra F-secure. 

Sikkerhetsutfordringene ved 5G blir fremdeles undersøkt.
Siden 5G fortsatt er relativt nytt, er det vanskelig å si noe om alle sikkerhetsrisikoene. Men, det er ingen tvil om at teknologien også har mange fordeler. Det vil definitivt være interessant å følge med etterhvert som flere fordeler og ulemper ved 5G avdekkes. Som Anthony J. Melgarejo fra F-Secure sier: "Det er fremdeles aktiv research på 5G-trusler og svakheter, men det burde ikke skremme oss fra å se de mange fordelene og mulighetene ved 5G". 

Se hans kommentarer rundt 5G-sikkerhet i videoen under: